We hebben Annelies Huffmeijer bereid gevonden om te worden geïnterviewd. Annelies is bestuurslid en heeft een keer per week bereikbaarheidsdienst.
Vanuit haar beroep als doktersassistente en later bij de bloedafname bij de Trombosedienst kwam Annelies ook in aanraking met het wel en wee in een hospice. Inmiddels is ze al anderhalf jaar geleden met haar werk bij de Trombosedienst gestopt.
Annelies is vanaf het eerste begin van het onderzoek om te starten met een hospice in Wijk bij Duurstede betrokken. Ruim tien jaar geleden zat zij in de initiatiefgroep met enkele mensen, die graag een hospice wilde realiseren in Wijk.
“Daar zat best veel werk aan vast. Er werd een haalbaarheidsonderzoek en een behoeftepeiling gedaan. Verder nog enkele hospices in de regio bezocht. Vervolgens is – nadat een hospice in Wijk haalbaar bleek – een stichting opgericht en werden bestuursleden benoemd. Vanaf die tijd ben ik bestuurslid met het taakveld public relations (pr).”
Toen onze hospice in maart 2013 startte, was er dus al veel werk verzet, waarbij Annelies nauw betrokken was.
Aan de training voor de vrijwilligers heeft ze deelgenomen om te weten waar met name de vrijwilligers tegenaan kunnen lopen tijdens hun diensten. “Ik wil ook graag weten hoe het binnen de hospice reilt en zeilt. ’s Avonds rond de klok van tien uur neem ik, als ik de bereikbaarheidsdienst heb, contact op met de vrijwilligers, die dan avonddienst hebben. Er worden belangrijke zaken doorgegeven door deze vrijwilligers. Af en toe moet je wat meer doorvragen. Meestal ben ik die dag ook even in de hospice geweest om sfeer te proeven, zodat ik de overdracht naar de volgende bereikbaarheidsdienst zo goed mogelijk kan doen.” Ze zijn in totaal met vijf vrijwilligers, die ieder één etmaal in de week een bereikbaarheidsdienst / achterwachtfunctie vervullen om onze coördinator, Maureen Brouwer, te ontlasten. “Ik vind het fijn deze taak te mogen doen.”
We zijn erg benieuwd hoe de ervaringen van Annelies zijn, als ze een opname doet.
“Het heeft twee kanten: fijn, dat je de gast met de naaste(n) in een veilige, warme omgeving kan ontvangen. Hier proberen we met zijn allen deze laatste fase van het leven voor onze gast zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Aan de andere kant vind ik het verdrietig als mensen beseffen dat ze hun eigen vertrouwde omgeving moeten loslaten.” Na de opname blijft Annelies op de achtergrond. Wel probeert ze bij de uitgeleide van deze gast te zijn na het overlijden.
Binnen het bestuur heeft ze het prima naar haar zin. De pr heeft haar warme belangstelling. “Ik ben daar niet alleen mee bezig, maar werk vanaf het begin samen met een viertal enthousiaste PR mensen, die dit ook allemaal op vrijwillige basis doen. Ik ben overtuigd van de noodzaak van een hospice in onze gemeente. Aanvankelijk probeerden we draagvlak te creëren voor de hospice. Verder is het nu tevens belangrijk, dat de bekendheid van onze hospice groot en goed blijft. In de beginfase van de hospice is de website opgezet en via nieuwsbrieven en persberichten trachten we de bekendheid van de hospice levendig te houden.”
Als er iets gedaan gaat worden – denk aan de najaarsacties, bv een paar jaar geleden de kerstmarkt, vorig jaar de appeltaartenactie etc, dan weet Annelies samen met de leden van de PR-groep de vrijwilligers te enthousiasmeren om hieraan mee te doen.
In het bestuur voelt ze zich als een vis in het water. Het bestuur heeft een rol op de achtergrond en faciliteert voornamelijk in het ondersteunen van de vrijwilligers, zodat zij hun werk voor de gasten zo goed mogelijk kunnen doen. Het bestuur werkt heel goed samen. Ieder bestuurslid heeft een eigen takenpakket.
Dan komen we uiteraard op ons nieuwe onderkomen in de Karel de Grotestraat terecht. “De Willem van Abcoudestichting heeft ons hierbij enorm geholpen. Zij hebben het gebouw gekocht en aangepast in prachtige gastenverblijven, werkplekken voor de coördinator, verpleegkundigen, artsen en vrijwilligers. Familieleden kunnen onderling in deze huisvesting ook makkelijker contact maken.”
Tenslotte nog een ontboezeming: “Onze hospice wordt hoog gewaardeerd door artsen, verpleegkundigen en niet in de laatste plaats door de gasten en door hun families. De hospice vervult een heel belangrijke functie in de onze gemeente, maar ook in de regio. Ook van vrijwilligers hoor ik, dat ze veel waardering krijgen. Ik vind het fijn en ben dankbaar om deel uit te mogen maken van zo’n fijne organisatie als Hospice Duurstede.”
Wij hebben genoten van het openhartige gesprek en de warmte die zij uitdraagt t.a.v. alle betrokkenen bij onze hospice. Hartelijk dank!!
Loes en Jos