header

Nieuwsbrief December 2020

Kerstgroet Bestuur Hospice Duurstede

Helaas dit jaar geen kerstbijeenkomst zoals gedurende het achtjarig bestaan van Hospice Duurstede min of meer traditie is geworden. Wij weten allemaal wat de oorzaak hiervan is. Toch heeft het coronavirus  Hospice Duurstede gelukkig niet tot sluiting gedwongen. Wij hebben in het afgelopen jaar 22 gasten mogen ontvangen, ondanks de moeilijke omstandigheden door de coronapandemie.

Een grote groep vrijwilligers was ondanks de coronacrisis gelukkig bereid om voor de opvang en begeleiding  zorg te dragen. Enkelen hebben om zeer aanvaardbare redenen hieraan geen bijdrage kunnen leveren waarvoor alle begrip bestaat. Centraal staat en van groot belang is dat vrijwel alle vrijwilligers Hospice Duurstede trouw zijn gebleven. Zonder de vrijwilligers en natuurlijk ook al degenen die op de één of andere wijze voor het functioneren van Hospice Duurstede actief zijn, zullen wij niet in staat zijn om de waardevolle taak die wij op ons hebben genomen naar behoren uit te voeren. Onze dank hiervoor is groot.

Wij hopen dat 2021 voor ons allen een goed en vruchtbaar jaar zal worden. Maar eerst de feestdagen; ondanks de forse beperkingen zal het toch mogelijk moeten zijn om hiervan iets bijzonders te maken. Het bestuur van Hospice Duurstede wil iedereen mooie Kerstdagen wensen, een goede jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2021.

Namens het bestuur van Hospice Duurstede, Jaap Remme, voorzitter

Een gedicht van de coördinator voor allen die de Hospice omarmen en hun bijdrage leveren

kerstpapier-dennenappels-2020.jpg

Kerst in de hospice

De hospice is natuurlijk weer in Kerstsfeer gebracht. Een extra accent kregen we van basisschool de Horn. Leerlingen hebben speciaal voor elke gast een potje mooi beplakt, waarin een lichtje staat. Zeer attent!

Een medewerkster van kinderdagverblijf De Kresj, Renate Bodok, kwam enkele dagen voor Kerst, 8 kerststollen bezorgen met beplakte papieren kerstballen met lieve wensen erop. Graag hadden de leidsters dit samen met de kinderen willen brengen, maar in verband met ziekte onder de leidsters was dit niet mogelijk.

stol.png

De kerstgedachte inspireerde Danielle Steketee om met enkele sponsors voor elke gast een pakketje samen te stellen met massage-olie en handcrème. Mooi zo’n spontane actie van een stadsgenoot!
kerstboom.png
Ook ontvingen de vrijwilligers van de Hospice allerlei lekkernijen van de diaconie van de Hervormde Kerk. Wat een verwennerij!

TAART.png
Op 1e kerstdag worden onze gasten verwend met een bescheiden kerstdiner, bereid door de dienstdoende vrijwilligers. Zij zullen die dag in de gezellige woonkeuken de tafel mooi dekken en samen met onze gasten genieten van de feestelijke maaltijd.
Op 2e kerstdag heeft een familielid van een van onze gasten een kerstbrunch besteld voor onze gasten bij Hotel Brasserie Florian; een lief gebaar.

Vrijwilligers: attentie aan huis en uitreiking pallialiefjes!

Voorzitter Jaap Remme vertelt het al in deze nieuwsbrief: dit jaar geen gezellige kerstbijeenkomst met alle vrijwilligers. Daarom kregen alle vrijwilligers van Hospice Duurstede een "groene" kerstattentie. Deze werden op 12 december rondgebracht door bestuursleden en  een aantal betrokken Wijkenaren. Grafisch vormgever Anton Rekke ontwierp de kaart.

cadeau.jpg

Coördinator Maureen verraste 5 vrijwilligers thuis met een pallialiefje, omdat ze vijf jaar ‘aan het bed’ werkzaam zijn in de hospice. Helaas was Beb Kok op het moment dat de foto werd genomen verhinderd. Dat gold niet voor Denise Moolhuijzen, Nicole Wieman, Lenie Daalhuizen en Edith van Elst. Als bestuur zijn wij trots en dankbaar dat jullie na 5 jaar nog steeds zo gemotiveerd zijn om voor onze gasten klaar te staan.

palialiefje.jpg

Achter ons een jaar
van chaos en onzekerheid
van verlies en hoop
in zomertijd
Nu herfst en winter
ons langzaam verkillen
en eenzaamheid de kop opsteekt
omarmt een warme jas ons rillen
kersttijd gloort
het vuur is aangedaan
de kaarsvlam doet ons overpeinzen
het kerstkind komt eraan
Op de drempel van het nieuwe jaar
laait onze hoop weer op
dat iets het kwaad zal doen verlammen
dat iets, het gekke leven stopt.

Een goed en gezond
Corona-vrij 2021

                                       

Marga Staakman, (bereikbaarheids) vrijwilliger

Vrijwilligerscolumn: gesprek met nabestaande Joop van Ditmarsch

Joop leerde de hospice kennen toen zijn schoonmoeder gast werd. "Zij kon niet meer thuisblijven. In de hospice kreeg ze de zorg én aandacht die nodig waren. Ze heeft het er erg goed gehad. Ook wij als naaste familie waren zeer tevreden over de wijze waarop de vrijwilligers hun zorg geven."

Erg schoon

De tweede keer dat de Hospice in ‘zijn leven’ kwam, was toen zijn moeder niet meer zelfstandig kon leven. "Door haar ziekte was ze ernstig verzwakt. Ze woonde in Utrecht. Hospice Duurstede was voor ons dichtbij. Mijn zusters wonen nog verder van Utrecht.
Eerst wilde ze niets van een hospice weten: ‘want daar gingen mensen uiteindelijk dood’. Toch zijn we met haar gaan kijken. En er was plek. Ze zag direct dat het er erg schoon was, dat beviel haar wel. Zij had daar goed kijk op. Ze heeft veel in haar leven schoongemaakt; bij haarzelf en bij anderen."

Empatisch

"Judith (vrijwilligster) ontving haar op een heel positieve en empathische wijze. Daardoor was het ijs helemaal gebroken en voelde ze zich snel op haar plek. Ze vond het moeilijk om de vrijwilligers om hulp te vragen. ‘Ze zijn zo lief, en ze hebben wel wat meer te doen’ . Hoewel ze het naar haar zin had, ging ze toch het liefst terug naar huis. Ik moest haar helaas vertellen dat dit niet meer ging."

Corona
Joops moeder verbleef midden in de corona-tijd en dat is natuurlijk voor iedereen vervelend. Zeker door de beperkende maatregelen die nu eenmaal nodig zijn. "Als familie hadden we daarvoor alle begrip, ondanks de emoties die bij afscheid nemen horen. Ook voor Loes was het bijzonder om als vrijwilliger er te zijn voor haar eigen schoonmoeder."

Uitgeleide
Na haar overlijden ervoer Joop de uitgeleide als indrukwekkend. “Dat was zeer emotioneel maar ook persoonlijk. Judith droeg een toepasselijk gedicht voor. Maureen deed de uitgeleide. Zij was net terug van vakantie, maar had mijn moeder nog wel ontmoet. Dat maakte het ook persoonlijk. Als nabestaande ervaar ik veel dankbaarheid voor de zorg die de vrijwilligers mijn moeder hebben gegeven.“

Jos

Emballagepaal JUMBO

De emballagepaal bij de Jumbo staat tot aan het einde van dit jaar tot onze beschikking. Iedereen die zijn of haar flessenbon wil doneren, kan het bonnetje in de paal deponeren. De opbrengst gaat volledig naar onze hospice. Zeg het voort!

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing