header

Nieuwsbrief September 2019

Dag van de palliatieve zorg op 12 oktober

Op 12 oktober is de dag van de palliatieve zorg. Evenals in voorgaande jaren, organiseert Hospice Duurstede in het najaar weer diverse acties rondom deze dag:

  • Appeltaart actie: zie verder in deze nieuwsbrief voor meer informatie;
  • Koffieactie Wijkse horeca: ook dit jaar willen de eigenaren van diverse Wijkse horecagelegenheden de hospice weer financieel ondersteunen met een gezamenlijke donatie: zij doneren een deel van hun koffie-inkomsten;
  • Supermarkt De Jumbo aan de Langbroekseweg geeft de gelegenheid om vanaf 1 oktober tot 1 januari 2020 de donatiepaal te plaatsen op de plek van de inname van lege flessen. Het winkelend publiek kan hun statiegeldbonnetje daar kwijt en op deze manier de hospice steunen;
  • De lezing "Het leven rond" door Mieke Kerkhof, speciaal voor de vrijwilligers van Hospice Duurstede. Zie verder in deze nieuwsbrief voor meer informatie;
  • In november zal Sportvereniging Fit4all evenals vorig jaar een spinningmarathon organiseren voor de hospice. Verdere informatie hierover volgt nog.

Vrijwilligers Hospice Duurstede bakken appeltaarten!

Zaterdag 5 oktober kan elke Wijkenaar een taart bestellen bij de  ingang van Albert Heijn aan de Steenstraat. De bestellingen worden opgenomen door vrijwilligers van Hospice Duurstede. Daarna gaan ze de keuken in om de taarten te bakken. De opbrengst is voor Hospice Duurstede. Wees er snel bij, want op is op!

Het is ook mogelijk om online een taart te bestellen via de website: https://www.hospiceduurstede.nl/taartenactie .

De taarten kunnen op 12 oktober (dag van de palliatieve zorg) van 10:00 tot 12:00 en van 16:00 tot 18:00 uur worden opgehaald bij de Hospice aan de Karel de Grotestraat 53.

Sponsoren
Een taart kost 10 euro. Een bedrag dat volledig wordt besteed aan extraatjes voor de gasten van de Hospice. Dat is mogelijk gemaakt dankzij twee belangrijke sponsoren. Albert Heijn, locatie Steenstraat, sponsort de bakingrediënten. De appels sponsort Wijkenaar Herman van Rooijen. "Met deze sponsoren zijn we natuurlijk erg blij", zegt voorzitter Jaap Remme van Hospice Duurstede. "Bovendien zetten onze vrijwilligers zich extra in om naast hun werk in de hospice ook nog eens in hun keuken aan de slag te gaan. Daar ben ik echt trots op."

Internationale dag voor de palliatieve zorg
De taartenactie is onderdeel van de internationale dag voor de palliatieve zorg (12 oktober). Dat is zorg aan mensen die niet meer beter kunnen worden en zullen overlijden. Voor mensen die thuis niet kunnen sterven, biedt Hospice Duurstede een huiselijke omgeving om  afscheid te kunnen nemen van het leven en hun dierbaren.

Donatie van 900 euro van "Coppa Tonto" voor Hospice Duurstede

Ook in 2019 heeft de organisatie van het voetbaltoernooi “Coppa Tonto” weer een donatie gedaan aan Hospice Duurstede. Dit toernooi, georganiseerd door cafe De Mallemolen, werd gespeeld op het CDW terrein op sportcomplex Marienhoeve.

Het is al het derde achtereenvolgende jaar dat Hospice Duurstede een donatie mag ontvangen! Dit jaar is het mooie bedrag van 900 euro gedoneerd: bijeengebracht door de deelnemende partijen en aangevuld met een extra bijdrage van CDW.
Wij danken de organisatoren ook dit jaar weer hartelijk voor deze mooie donatie, die zeer welkom is!

Interview Vitras

We hebben nu een aantal vrijwilligers aan het woord gelaten over hun ervaringen in de nieuwe hospice.Het lijkt ons voor de afwisseling interessant om nu iemand van de verzorging te kunnen interviewen.Tessa Neele van Vitras is ons eerste ‘slachtoffer’.

We hebben haar uitgenodigd om in de hospice met ons in gesprek te gaan.“Leuk om van mijn kant de ervaringen met de zorg in de hospice met jullie te bespreken”, zo ging Tessa van start.Uiteraard vinden wij het ook leuk om van de zorgkant te horen over hun werk in onze hospice.

Allereerst zijn we benieuwd hoe ze in de zorg is terecht gekomen.
“Van jongs af aan wilde ik graag in de zorg gaan werken. Ik ben van nature ook een zorgzaam iemand”. Haar moeder is haar grote voorbeeld. Zij had de zorg voor een groot gezin. Tessa is een van de zeven kinderen.
”Mijn moeder werkt op de Mytylschool met gehandicapte kinderen. Mijn zusje werkt daar trouwens ook. Dat is een vorm van zorg, die ik niet graag zou doen. Tijdens een snuffelstage in de gehandicapten zorg werd me dat wel heel duidelijk: een van de in de rolstoel zittende cliënten bleef tot vervelends toe achter mij aan zitten en hij kon nog stevig knijpen ook! Toen kreeg ik sterk het vermoeden, dat ik hier niet zou gaan werken”.
Tijdens haar opleiding tot verpleegkundige werkte Tessa ook in het ziekenhuis. Ook die werkkring viel voor haar af. “Ik voel me in de thuiszorg als een vis in het water: afwisselender dan in het ziekenhuis. In de thuiszorg is het iedere dag anders. Dat staat me erg aan!”  

Wij zijn benieuwd hoe lang Tessa intussen in Wijk werkzaam is. “Twee jaar geleden ben ik vanuit Vitras Zeist/Den Dolder, waar ik vier jaar gewerkt heb, over gestapt naar Wijk”. Samen met ongeveer vijftien teamleden werkt ze plezierig samen in de thuiszorg. Het is een zelfsturend team. Tessa spreekt enthousiast over haar collega’s van wie ze met Rebecca heel goed kan samenwerken.
“Vergaderen doen we een keer per maand. Het voorzitterschap en het notulistenwerk worden bij toerbeurt gedaan. Zo onderhoud je ook het onderlinge contact, want je spreekt sommige collega’s anders helemaal niet. Het dienstrooster wordt door twee collega’s verzorgd”.

Tessa werkt 28 uur in de week. Hoewel dat dikwijls toch wel meer is. Dat is voor haar geen probleem. Ze is moeder van een tweeling. We zijn benieuwd hoe ze dat met een tweeling van acht jaar regelt. “Als ik ochtenddienst heb, is dat geen enkel probleem. ’s Middags ben ik dan thuis”. Bij een gebroken dienst vangt haar vriend hun kinderen op. Hij kan zijn werktijd als zzp’er zelf indelen. Hij heeft een parketbedrijf, Visgraten genaamd. Behalve dat hij parket verkoopt, legt hij het ook bij zijn klanten. Momenteel is de website in ontwikkeling.

Wij willen ook graag weten hoe zij het werken in de hospice en met ons als vrijwilligers ervaart. “Ik voel me heel erg op mijn plaats hier in de hospice. Het is een warme plek om te werken, waar het zeker niet alleen maar triest en bedrukt is. We kunnen ook met elkaar plezier hebben”. En dat vinden wij als vrijwilligers eveneens heel prettig! “Vrijwilligers zijn onderling heel verschillend: de een is wat meer betrokken dan de ander. Maar het is heel plezierig om met hen – indien nodig – samen te werken. Ik kan vooral mezelf zijn binnen de hospice en dat vind ik heel prettig!”

Tenslotte vragen we hoe lang Tessa al in de zorg werkzaam is. “Ik werk inmiddels al zestien jaar in de zorg en met veel plezier. Ik hoop het nog lange tijd te kunnen doen.”
Dat Tessa dit werk nog lang hoopt te doen, is ons wel duidelijk geworden tijdens ons gesprek.

Van onze kant: hartelijk dank voor dit gezellige interview!!!

Loes en Jos

Brainstormsessie Vrienden en Bestuur

Op woensdag 28 augustus is er een brainstormsessie geweest met een aantal vrienden van Hospice Duurstede en het bestuur van de hospice. Deze avond was georganiseerd omdat het bestuur graag feeling wil houden met de wensen en ideeën die er leven bij de vrienden over de hospice en de rol van de vrienden. Als startpunt van de meeting deed voorzitter Jaap Remme de aftrap met twee vragen:

  • Wat kan/moet de hospice doen om de vrienden te betrekken/te blijven binden?
  • Hebben de vrienden ideeën hoe de hospice mensen kan motiveren vriend te worden? (Dit om het aantal vrienden en het draagvlak in Wijk bij Duurstede te vergroten).

Na deze aftrap werden bij de brainstorm en de daarop volgende levendige discussie veel ideeën naar voren gebracht. Bijvoorbeeld: jongeren beter informeren, aan een bijdrage expliciet koppelen wat je er mee doet, organiseer een meeting met alle vrienden en potentiële vrienden, vrienden die het leuk vinden kunnen gevraagd worden om andere vrienden te werven (ambassadeurs). Iedereen was het eens over het belang van de vrijwilligers (helden) en men vond dat de hospice wel meer dan tot nu toe naar buiten mocht treden; wees niet te bescheiden.

De ingebrachte ideeën worden de komende tijd breder binnen de hospice met bestuur en vrijwilligers gedeeld en er wordt gekeken of en op welke manier we deze kunnen inzetten binnen Hospice Duurstede. Het bestuur dankt de vrienden die aan deze inspirerende avond mee hebben willen werken!

Aankondiging lezing Mieke Kerkhof

Op 8 oktober 2019 wordt speciaal voor de vrijwilligers van Hospice Duurstede een lezing georganiseerd: "Het leven rond" door Mieke Kerkhof.

Deze avond wordt gesponsord door een dankbare nabestaande van een gast. Op deze manier wil de nabestaande haar dank overbrengen aan de Hospice- en de Vitrasmedewerkers.

Mieke Kerkhof is columniste bij het NRC, bekend van de vele "ikjes". Daarnaast is ze al ruim 20 jaar gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In haar vak heeft  ze te maken met twee zekerheden in het leven, de geboorte en de dood. Zij bundelde haar verhalen over het thema geboorte in haar eerste boek "Even ontspannen, mevrouw". In het boek "Klaar is Kees" behandelt ze de andere zekerheid, de nietsontziende dood.

Mieke Kerkhof vertelt in de lezing ontroerende verhalen over het levenseinde, analyseert overlijdensadvertenties, citeert Willem Wilmink en Annie M.G. Schmidt. "Er mag gesnotterd worden, maar de lach zal hoogtij vieren", aldus Mieke.

Jaarverslag en Financiële Jaarverantwoording 2019

Het Jaarverslag en de Financiële Jaarverantwoording van Hospice Duurstede over 2018 zijn gepubliceerd op de website:Hospice Duurstede: ANBI instelling

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing