header

Maart 2017

Hospice Duurstede op kerstmarkt

Ook in december 2016 was Hospice Duurstede aanwezig op de Kerstmarkt van Wijk bij Duurstede. Het was weer een zeer succesvolle deelname.
De verkochte kerstartikelen hebben maar liefst € 754,60 opgeleverd. Naast diverse kerstartikelen zijn ook bijna 200 wenskaarten verkocht die in de boom op de markt gehangen zijn. Hospice Duurstede bedankt alle kopers en vrijwilligers die de deelname aan Kerst bij Duurstede 2016 mogelijk hebben gemaakt.

Vrijwilligers Hospice gecertificeerd!

Op de kerstborrel waarmee Hospice Duurstede elk jaar afsluit, werd door voorzitter Jaap Remme het succesvolle jaar 2016 nog eens doorgenomen.
Duidelijk is dat Hospice Duurstede in een behoefte voorziet. De hoge bezettingsgraad in 2016 kon probleemloos worden opgevangen door de 63 vrijwilligers waarin de Hospice zich mag verheugen.
De acht aanwezige medewerkers van de negen in november opgeleide vrijwilligers kregen uit handen van Conny van Tol en Ilse van Leeuwen hun certificaat op deze gezellige bijeenkomst uitgereikt.

Vrijwilligster Nel Hagoort 80 jaar

Op 17 februari vierde vrijwilligster Nel Hagoort haar 80e verjaardag. Een leeftijd waaraan wij uiteraard niet voorbij wilden gaan. Op deze feestelijke dag werd Nel verrast met een bezoek door  coördinator Maureen Brouwer en Magda van Dijk met bloemen en cadeaus die werden aangeboden namens alle vrijwilligers waar Nel zoveel jaren mee heeft samen gewerkt. Tevens werd Nel ook nog eens in de bloemen gezet door voorzitter Jaap Remme.

Spijtig genoeg vindt Nel het zelf een mooi moment om  te gaan stoppen met dit vrijwilligerswerk, wat ze altijd met veel plezier gedaan heeft. Wij wensen haar nog veel mooie jaren toe!

postbus afbeelding

Dekens voor Hospice Duurstede (Amerongen, 22 februari 2017)

Onder toeziend oog van nagenoeg alle teamleden van Team AMAZING – deelnemer Roparun 2017 - zijn dinsdagavond in Café-Restaurant Buitenlust in Amerongen een 50-tal fleecedekens aangeboden aan Hospice Duurstede.
Na een mooie en indrukwekkende presentatie van Maureen Brouwer – coördinator van Hospice Duurstede – werden de dekens namens de Stichting Roparun door Myra Lith van Team AMAZING overhandigd.
Team AMAZING en de Hospice kwamen met elkaar in contact doordat de training van de vrijwilligers op de beschikbaar gestelde locatie van één van de teamleden werd gehouden. Tijdens dit contact bleek er bij de Hospice een behoefte aan mooie warme fleecedekens voor hun gasten, die zij niet uit eigen middelen konden bekostigen. Het idee was snel geboren en er werd een aanvraag ingediend bij de Stichting Roparun, die vanuit de opbrengsten van de jaarlijkse estafetteloop van Parijs of Hamburg naar Rotterdam palliatieve doelen ondersteund. De aanvraag werd gehonoreerd en dankzij de medewerking van Van de Waerdt Textiel uit Doorn werden de fleecedekens voorzien van het logo van Hospice Duurstede.
Maureen Brouwer legt uit dat het idee achter de dekens is dat zij de gasten, die de laatste fase van hun leven in de Hospice doorbrengen graag letterlijk en figuurlijk een beetje warmte willen geven. Naast deze praktische functie krijgt deze deken ook nog een symbolisch karakter. Na overlijden wordt de deken aan de nabestaanden geschonken als troost en herinnering aan een warme periode in de Hospice.

Emballagepaal Jumbo

De emballagepaal bij de supermarkt Jumbo in winkelcentrum de Heul en op de nieuwe locatie, waar mensen vanaf oktober tot januari hun statiegeldbonnetjes konden doneren aan Hospice Duurstede, heeft bijna € 1000,- opgebracht. Een prachtig resultaat! Hartelijk dank aan alle gulle gevers.

Herdenkingsbijeenkomt 4 maart 2017

Op 4 maart was alweer het vierde jaar dat een herdenkingsdienst gehouden werd ter nagedachtenis aan de overleden gasten van het afgelopen jaar (2016).
Het was een serene bijeenkomst; dit kwam mede door de muzikale omlijsting van Karin Menken (zang) en John Jacobs (arrangementen en muzikale begeleiding).
Het ontsteken van de kaarsen en de aansluitende stilte voor de overledenen, die niet bij name genoemd zijn, was zoals altijd erg indrukwekkend.
Kortom we kunnen weer terugkijken op een mooie herdenkingsbijeenkomst waarvoor wij (Nicole, Rik en ondergetekende) veel lof in ontvangst mochten nemen.
Ook deze keer kon deze bijeenkomst weer tot stand komen door de belangeloze medewerking van Drukkerij Den Hoed die het drukwerk voor de boekjes en de kaartjes aan de bloemen verzorgd heeft en de prachtige rozen waren afkomstig van Bloemsierkunst Henk Ganzeman. Waarvoor dank!!

Erna de Gier

Verslag van de ‘terugkomdag’ na 3 daagse training

Op 4 maart was, op verzoek van de nieuwe vrijwilligers , de eerste terugkomdag nadat zij de 3 daagse training met succes gevolgd hadden.

Het is een ochtend geworden met als afsluiting de lunch met zelf gemaakte waren en dat is steeds weer een feest om te zien wat er dan op tafel komt.
Vooraf hadden Ilse en ik per mail gevraagd of er onderwerpen waren die men graag aan de orde wilde stellen. Omdat wij tot nu toe in de training nog nooit het onderwerp spiritualiteit en religie behandeld hebben, wilden we daar nu ook aandacht aan besteden.

We hebben Rachida Buzhu als Marokkaanse Moslima gevraagd om te komen vertellen hoe men binnen de Islam omgaat met de dood en de rituelen daaromtrent. Zij woont al 48 jaar in Nederland en zet zich binnen Wijk bij Duurstede in, om buitenlandse vrouwen bij elkaar te brengen.
Het was een boeiend en leerzaam verhaal wat zeker in de toekomst voor herhaling vatbaar is. We hadden ook nog iemand vanuit het Jodendom willen uitnodigen , dat is nu niet gelukt maar is zeker voor de toekomst een optie.

Verder hebben wij aandacht besteed aan feedback en verbale en non-verbale communicatie. Een onderwerp wat zeker binnen de intervisie weer aan de orde zal komen.
Het was een geslaagde ochtend . Het zal dus in de toekomst na de 3 daagse training zeker herhaald gaan worden.

Conny van Tol.

Til en Dien steunen goede doelen en ook Hospice Duurstede

Wijkse Courant 8 maart 2017:

Tijdens de shows van Til en Dien die onlangs in Theater Calypso zijn opgevoerd, werd een ouderwetse verloting gehouden. Omdat ale prijzen van de verloting werden gesponsord door de Wijkse middenstand kon de volledige opbrengst worden gedoneerd aan doelen waar Wijkernaren zich voor inzetten.
Jeannette Kuijer, Eric Jansen en Alex Bernart van de Stichting Bed kregen uit handen van Til en Dien en penningmeester Wilfried Verheggen een cheque ter waarde van € 1.000. Annelies Huffmeijer kreeg voor Hospice Duurstede eveneens € 1.000. Philip en Anita Korff de Gidts van Stichting Hond kan de Was doen en Gaus geleidehond, waar plaatsgenote Ans Loeffen zich voor inzet, kregen beiden een cheque van € 750.
Dien merkte op "Wij zijn de Wijkse middenstand heel dankbaar voor al hun gulle gaven. De worst van slager Bekkum, de mooie cadeaus van salon Parvati, de koekjes van Lakerveld, de dinerbonnen van Florian, de bonnen van restaurant De Engel, het fruit van Jeroen Verhoekx, de originele bijdragen van Kringloopwinkel Dorestad, en de kunstwerkjes van therapeute Gerrie van Blitterswijk zijn in warme dankbaarheid ontvangen. En dank aan Cafe Ome Ko, By Nett en cafe Dorestad. Wij hebben er heel goed werk mee kunnen doen, wij zijn altijd heel barmhartig. Maar ik hoop wel dat burgemeester Poppens ons daar nu eindelijk eens een lintje voor geeft!".

Veilingdiner 7 april 2017

Rotary Wijk bij Duurstede en Hospice Duurstede houden vrijdag 7 april gezamenlijk een Charitydinner in Kasteel Sterkenburg.Tijdens dit diner zal een veiling gehouden worden, waarvan de opbrengst bestemd is voor Hospice Duurstede. Voorzitter jaap Remme zal als veilingmeester optreden.
Na een oproep om een kunstwerk ter beschikking te stellen ten behoeve van de veiling, is enthousiast en positief gereageerd door Wijkse kunstenaars.
De deelnemers aan het diner, dat al volledig uitverkocht is, steunen ook het restauratiefonds van Kasteel Sterkenburg. 20% van de entreekosten is hiervoor gereserveerd.
We hopen op een succesvolle avond!

Vrijwilligerscolumn

Mijn naam is Loes van Ditmarsch. Vanaf mei dit jaar ben ik vrijwilliger bij de hospice. 

Toen ik nog op school werkte, werd ik geconfronteerd met de hospice omdat wij, als leerkrachten, rekening moesten houden met de kinderen in verband met het uitdragen van een overledene.  De school staat naast de hospice. Op dat moment vroeg ik mij af hoe het zou zijn als je daar “zou werken”. (Zo dacht ik er toen over.) Ik heb er daarna, daar ik een redelijk drukke baan had en ook nog ander vrijwilligerswerk deed, eigenlijk niet meer bij stil gestaan.

Pas toen mijn moeder in 2015 zo ziek werd en de verzorging thuis moeilijker werd, heb ik contact opgenomen met de hospice i.c. Maureen (coördinator). Mijn moeder kon gelukkig vrij snel terecht en kwam in appartement 2.
Zoals wij toen werden ontvangen, bracht bij mij heel veel te weeg. De sfeer was super en ik kon merken dat het mijn moeder zo veel goeds deed, dat zij er zeer op haar gemak was.
De wensen van de gast staan centraal en ook van de mensen om de gasten heen. Er is nl. heel veel mogelijk naast het meenemen van spulletjes vanuit de eigen woning.
Op dat moment dacht ik dat ik dit als vrijwilliger ook wilde gaan doen.

Mijn moeder overleed een paar dagen later en de warmte om ons als familie heen, deed zoveel goed, dat ik het op dat moment ook zeker wist.
In de week daarna, realiseerde ik me dat ik dit besluit niet op dat moment moest nemen omdat het in de emotie genomen werd, maar dat ik ermee moest wachten.Na een jaar dacht ik er nog steeds hetzelfde over en heb mij toen opgegeven.

Bij het intake gesprek met Maureen merkte ik dezelfde sfeer. Ik ben ook vrij snel gaan meelopen, nadat ik mij had aangemeld en voelde mij meteen betrokken, mede door de vrijwilligers met wie ik mocht meelopen.

Wat mooi om er te kunnen en mogen zijn voor de gasten en ze te geven wat ze verlangen, ook als is het soms “alleen maar” een vriendelijk woord. Nee, “werken” is het zeker niet. Je merkt dat de gasten het naar hun zin hebben ondanks het feit dat zij ziek zijn.

Binnenkort mag ik de scholing gaan volgen en hoop hiervan veel op te steken. Ook heb ik mij opgegeven voor de intervisiegroep.

Loes van Ditmarsch

 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing