header

Nieuwsbrief november 2014, versie 2

In de gisteren gestuurde nieuwsbrief was een foto afgedrukt bij een verkeerd artikel en miste een artikel. Hierbij de juiste nieuwbrief van november.

postbus afbeelding

Kerstballen breien voor Hospice Duurstede

Al enige weken wordt er hard gewerkt aan het breien van Kerstballen voor de verkoop op de kerstmarkt op 14 december a.s. De totale opbrengst komt volledig ten goede aan Hospice duurstede. Een van de enthousiaste breisters is Lidwien Grinsven, die al tientallen kerstballen  voor haar rekening  heeft genomen en zij gaf aan stug door te breien zolang ze het leuk vindt.
Vind je het ook een goed idee om een aantal ballen te breien, neem dan contact op met Conny van Tol , telefoonnummer 0633844903 of via de website www.hospiceduurstede.nl, en je ontvangt gratis een pakketje met wol en breipatronen.
We hopen op een enthousiaste deelname aan deze actie.

Artikel Vrijwilligers in de Wijkse Courant

Vrijwilliger Hospice geeft steun aan mensen in kwetsbare periode

"Bij de Hospice komen vaak mensen die uitbehandeld zijn in het ziekenhuis en voor wie het niet mogelijk is om thuis te sterven. Soms overlijdt een gast al na enkele dagen soms na maanden", zegt vrijwilliger Belinda van Os. Belinda vertelt dat de Hospice bedoeld is voor mensen met nog een beperkte  levensverwachting van drie maanden. Haar persoonlijke motivatie om vrijwilliger te worden werd getriggerd door het overlijden van haar vader. Nu drie jaar geleden. "Ik heb ervaren wat er bij komt kijken als een dierbare overlijdt. Als het gaat om zorg, maar natuurlijk ook met de emoties. Juist dan is het fijn als je niet voor alles alleen staat en dat je ook kunt terugvallen op professionals. Voor de zorg door verpleegkundigen en huisarts, maar ook voor de begeleiding. Zeker in situaties waar de directe familie die begeleiding en zorg niet kunnen bieden is de hospice een uitkomst." 

Belinda heeft een nuchtere kijk op het leven. "Sterven hoort erbij, evenals geboorte. Toch is het zwaar, zoals ik zelf ervaren hebt. Op enig moment kun je je verdriet een plek geven en kun je verder. En dan is het mooi dat je je eigen ervaringen kunt benutten voor de steun aan anderen. Daarom heb ik gekozen om terminale mensen en hun naasten te steunen in deze kwetsbare periode. Het geeft mij heel veel voldoening om de gasten en familie met alle respect, liefde en aandacht te verzorgen. Ik geef ze een luisterend oor en creeer een sfeer zo als thuis. Dat wordt door de gasten en familie zeer gewaardeerd. Er ' zijn'  is dan ook van groot belang."

Hospice zoekt vrijwilligers (artikel in Het Groentje)

WIJK BIJ DUURSTEDE – Anderhalf jaar geleden kon het Hospice in gebruik worden genomen. Duidelijk is inmiddels dat het Hospice zeker aan een behoefte voldoet in de gemeente. Met een bezettingsgraad van 84% zit dit ruim boven het landelijk gemiddelde. Maar dit betekent ook dat het Hospice veel vrijwilligers nodig heeft.

Coördinator Marijke, bestuurslid Conny en vrijwilligster Von vertellen over anderhalf jaar Hospice. Zij zijn nog even enthousiast als in het begin. “Veel mensen komen vanuit het ziekenhuis, soms zelfs voor enkele dagen of slechts één dag.” Het Hospice is bedoeld voor mensen met een levensverwachting van drie maanden. “We zijn begonnen met twee bedden, maar misschien kan er op termijn nog wel een bed bij. Soms hebben we een wachtlijst en een enkele keer moeten we zelfs nee verkopen.” Qua sfeer is het een uiterst plezierig huis. Met een gezellige woonkamer en keuken en alles wat nodig is bij de hand, blijkt dat de bewoners en hun familie zich hier erg thuis voelen. Maar daarvoor moeten ook voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn. Op dit moment heeft het Hospice 58 vrijwilligers, maar dit moeten er 70 gaan worden. Het is nu vaak moeilijk om het rooster dicht te krijgen, want 24 uur per dag moeten er twee mensen aanwezig zijn. Naast de vrijwilligers die de verzorging voor hun rekening nemen, zijn er ook twee vrijwillige coördinatoren en twee bereikbaarheidsvrijwilligers. Zij zorgen dat als dat nodig is, ze er binnen een half uur kunnen zijn.

Waardevol
Von is al vanaf het begin vrijwilligster bij het Hospice. “Ik vind dit leuk om te doen. Voor mij is het waardevol om iets te mogen doen voor iemand. Voor mijn eigen moeder heb ik helaas niet veel kunnen doen, want zij is in het ziekenhuis gestorven, dus het is eigenlijk ook voor mijn eigen genoegdoening. Om het werk als vrijwilligster in het Hospice goed te kunnen doen heb ik cursussen gevolgd, net als de andere vrijwilligers. Wij zijn er niet alleen voor de patiënt, maar ook om de familie te ontlasten. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de kwaliteit van het laatste stukje leven beter wordt en heeft de familie minder zorgen.” Von vertelt dat ze haar werk fluitend doet. De combinatie van huishouden, verzorgen en er zijn bevalt haar uitstekend. “Als er iets naars gebeurt dan moet je er zijn en omdat ik uit de verpleging kom, is dat voor mij misschien iets gemakkelijker.” Toch is de psychische belasting soms zwaar en daar is dan ook veel aandacht voor. Ook voor de vrijwilligers is het belangrijk dat zij hun verhaal kwijt kunnen. Alles is bespreekbaar, ook euthanasie. Hier wordt zorgvuldig mee omgegaan en de vrijwilligers bepalen zelf of ze dan wel of niet in het huis zijn. Conny: “Als de patiënt is overleden, wordt deze uitgedragen. Dit gebeurt door middel van een gedicht of iets soortgelijks. De ervaring leert dat de familie dit erg mooi vindt.”

Neuzen dezelfde kant op
De verwachting is dat er binnenkort wat meer verloop komt. Vaak komt er na twee jaar een kentering. Het Hospice is begonnen met veel oudere vrijwilligers en dat wordt  na verloop van tijd soms toch te veel. De vrijwilligers zijn minimaal vier uur per week beschikbaar en een keer per zes weken draaien ze een nachtdienst. Ze worden zorgvuldig gescreend en volgen verplicht een basistraining. Ook zijn ze aanwezig bij het werkoverleg en themabijeenkomsten. Het is belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op staan en regels worden opgesteld waar ieder zich in kan vinden. 

Giften en sponsoren
Bestuurslid Conny vertelt dat het Hospice afhankelijk is van giften en sponsoren. Qua inrichting verliep dit vlekkeloos, maar inmiddels zijn nieuwe giften en sponsors erg welkom. Hospice Duurstede is dan ook volop aanwezig de komende tijd op diverse evenementen. Zo zijn ze ook nu weer op de Kunstmarkt, worden door vele vrijwilligers kerstballen gebreid, waarvan het materiaal wordt gesponsord door het Langbroekertje en die verkocht zullen worden op de Kerstmarkt. De Dijkenloop is gekoppeld aan een sponsoractie en ook op de Uitvaartbeurs is het Hospice aanwezig. Dit alles om ook de komende tijd de exploitatiekosten te kunnen opbrengen. (AvV)

Interview met huisarts Margriet van Mourik

Vrijwilligers die een hospice starten? Huisarts Margriet van Mourik  uit de Wildemansteeg had zo haar twijfels. Nu verwijst ze met een gerust hart haar patiënten die daarvoor in aanmerking komen, naar Hospice Duurstede.

"Ik ben eigenlijk best onder de indruk, dat een initiatief van vrijwilligers tot zo'n goed lopend hospice heeft geleid. De initiatiefnemers hebben visie en doorzettingskracht. Van patiënten en familie krijg ik zeer positieve reacties."

Huisarts Van Mourik ervaart dat de vrijwilligersorganisatie nauw samenwerkt met de zorgprofessionals die verantwoordelijk zijn voor de patiëntenzorg. Een gast in De Hospice is namelijk ook patiënt. "En die verdient de beste zorg. Die garantie is er in Hospice Duurstede."

Als de huisarts door Hospice Duurstede loopt is ze tevreden over de sfeer, maar ook over de beschikbare ruimte voor gasten en hun familie.  Haar professionele oog signaleert een ruime slaapkamer en badkamer. "Dat is zowel belangrijk en prettig voor de gast, als voor de zorgverlener, die wel goed zijn werk moet kunnen doen."

Margriet van Mourik stuurt  met een gerust hart patiënten door naar de hospice. “Vooral voor alleenstaanden is het een erg mooie oplossing om hun laatste levensfase in deze omgeving door te brengen. Ook voor echtparen biedt de hospice de mogelijkheid om meer ‘partner’ te zijn doordat de zorgtaken uit handen genomen worden. Dit is heel belangrijk. Dit geldt ook voor de eventuele kinderen”.

Kijkend naar de toekomst verwacht Margriet dat de Hospice steeds meer in een behoefte zal voorzien. "Of er meer bedden, dan de huidige twee, nodig zijn, vind ik moeilijk in te schatten. Wel zou er meer werkruimte mogen zijn. De wand die in een van de twee appartementen is geplaatst, zorgt al wel voor meer privacy van de vrijwilligers. En over vrijwilligers gesproken: daar kunnen er niet genoeg van zijn! Geef mij maar een poster, dan hangen we die in de wachtkamer op. Wie weet helpt dat."

 

Dijkenloop sponsort Hospice Duurstede

Zondag 12 oktober 2014 werd de tweede Dijkenloop georganiseerd door de stichting Wijk nog Leuker. De opbrengst van de Dijkenloop ging deels naar Hospice Duurstede en deels naar de stichting JongWijk in Beweging. Uit handen van Leo Kwakkenbos mochten voorzitter Jaap Remme en bestuurslid Annelies Huffmeijer op 17 oktober een cheque van  1000,- euro ontvangen. Bovendien heeft een aantal deelnemers nog voor 490,- euro aan sponsorgeld voor Hospice Duurstede bij elkaar gelopen. Bij elkaar dus een mooi bedrag van 1490,- euro!

postbus afbeelding

Bezettingsgraad tot en met september 2014

De hoge bezettingsgraad tijdens de voorgaande maanden heeft zich in juli voortgezet. Dit was echter niet zo voor de maand augustus. In deze maand zijn er verschillende dagen geweest dat er geen gasten waren in de hospice. In de maand juli zijn geen nieuwe gasten in de hospice opgenomen. De ligdagen in die maand zijn afkomstig van de twee gasten die reeds in juni in de hospice zijn gekomen.

Sinds 1 januari 2014 zijn er 14 gasten overleden in de hospice.

Het voorschrijdende gemiddelde tot en met september gerekend over het hele jaar bedroeg 71%. Op 30 juni bedroeg het percentage 83%. In de grafiek is deze afname zichtbaar.

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing