header

Nieuwsbrief Oktober 2018

Opening nieuwe locatie Hospice!

Vrijdag 14 september opende burgemeester Tjapko Poppens de nieuwe locatie van Hospice Duurstede aan de Karel de Grotestraat 53.

 

Vanwege het grote aantal genodigden werd uitgeweken naar de Raadzaal. Na afloop van de officiële openingsceremonie werd de Hospice opengesteld voor het publiek, dat zich in vele tientallen liet rondleiden en informeren door de vrijwilligers.

Voor de Hospice is de nieuwe behuizing een nieuwe mijlpaal in zijn bestaan, zegt voorzitter Jaap Remme: “Door de uitbreiding kunnen we beter voldoen aan de behoefte aan palliatieve zorg vanuit de Wijkse samenleving en de regio”.
Ook burgemeester Tjapko Poppens benadrukte het belang van de hospice: Hij sprak zijn grote waardering uit voor de inzet van zo vele vrijwilligers: “Indrukwekkend dat nog steeds meer dan de helft van de vrijwilligers actief is vanaf de start van de Hospice!”
Verrassend was de komst van de twee ‘Wijkse dames’ Til en Dien. Zij hadden zich de moeite getroost naar de openingsceremonie te komen om zich aan te melden als vrijwilliger. Voorzitter Remme: “Til en Dien konden niet ontbreken. Zij zijn zeer betrokken bij de hospice. Zo gaven zij al eerder voorstellingen waarbij de opbrengst ten goede kwam aan de hospice; dat wordt zeer gewaardeerd. Zij plaatsen het leven zoals het is, met een lach en een traan.”

Klik op de link voor meer foto's!

Eerste ervaringen nieuwe hospice: “5-sterren hospice”

Het is een open deur, maar o zo waar. Een nieuw onderkomen doet iets met je. Wat zijn we erop vooruitgegaan! Al onze vrijwilligers zijn razend enthousiast. De ruimte en het comfort maken hun werk een stuk comfortabeler. We hebben even een rondje ‘langs de velden’ gemaakt om eerste ervaringen op te halen.

 

Loes en Jos: “In de Gansfortstraat was er veel aan vernieuwing toe. Heel begrijpelijk dat daar niet meer in werd geïnvesteerd.  Wel kende je elk plekje en kon je alles direct vinden.

Nu hebben we een prachtig opgeknapt en aangepast gebouw waar we af en toe weer op zoektocht mogen. Als je aan het zoeken bent, val je van de ene verbazing in de andere: er is veel ruimte om alles zijn eigen plekje te geven. De keuken is een waar lustoord en dan hebben we het nog niet eens over de koffiecorner. De keuze voor een heerlijk warm drankje is ruim. De smaak van hetgeen uit deze mooie machine komt: heerlijk.

Er zijn nu plekken gerealiseerd, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Iedere kamer heeft een eigen stukje mooi aangelegde tuin. Al met al hebben we het gevoel in een vijfsterren hotel vrijwilliger te mogen zijn.  Gingen we met veel plezier naar de oude ruimte aan de Gansfortstraat, met nog meer plezier gaan we naar ons nieuwe gebouw in de Karel de Grotestraat.”

 

Hans, Gerda, Corinne laten in een gezamenlijke reactie weten dat er nog ruimte is om enkele puntjes op de welbekende i te zetten. De hospice komt nog wat klinisch over. Zeker voor de gasten mag er nog wel wat meer warmte en aankleding komen. 'Onze' ruimte is overigens geweldig evenals de keuken!" Jeannette vindt juist dat die warmte er al is. “Het is een warm huis, absoluut niet somber, maar vrolijk ingericht, met oog voor privacy voor onze gasten.”

Ook Greet is enthousiast. Zij was 3 weken met vakantie en draaide daarna haar eerste dienst in de nieuwe locatie: “Toch wel spannend, maar toen ik eenmaal aan het werk was, werd ik weer helemaal warm van binnen.”

Monique is enthousiast over de heerlijk ruime keuken die ook een deur naar buiten heeft. "Fijn om de maaltijden daar te bereiden voor onze gasten”. Thea is zeer te spreken over de prachtige hal naast de gastenkamers. “We hebben recent de eerste uitgeleide mogen doen. Dat was heel mooi en fijn om dat in deze omgeving te mogen doen."

PPC schenkt vloer ter waarde van 17.000 euro!

De Plinten en Profielen Centrale uit Wijk bij Duurstede heeft de nieuwe vloer in onze Hospice geschonken. De gift heeft een waarde van 17.000 euro. In een interview met de Wijkse Courant motiveert PPC-directeur Lisa Klaassen de gift als volgt: “PPC is een echt Wijks bedrijf. Veel werknemers wonen hier. We hoorden van hen dat ze contacten hebben met de vrijwilligers. En dat zij het belangrijk vinden dat ook Wijk een hospice heeft.”

Foto: Ben Blom

De directeur vindt het fijn dat haar bedrijf op die wijze een bijdrage kan geven voor het behoud van deze belangrijke functie in Wijk. En de Hospice denkt daar niet anders over. Penningmeester Cor van Echtelt: “Kenmerkend voor de verbouw en inrichting van Hospice Duurstede is dat veel Wijkse bedrijven betrokken zijn en worden.”

Lees hier het volledige artikel in de Wijkse Courant.

Hospice ontvangt bijdrage van Sport & Health Club Energy

Vanaf mei tot en met september heeft Sport & Health Club Energy' een inzamelingsactie gehouden waarvan de volledige opbrengst ten goede kwam aan Hospice Duurstede. Eén keer per maand werd er op zondagochtend 'Yoga & Pilates at the Waterfront' georganiseerd. Ook waren er speciale lessen onder de noemer ‘Bob’s Buitensport’ te volgen. Het deelnamegeld aan deze twee initiatieven kwam volledig ten gunste aan de Hospice Duurstede. Maar liefst € 500 is in de gehele periode opgehaald. Het bestuur van Hospice Duurstede bedankt het team en de sporters van Sportclub Energy voor hun inspanningen!

Stand “Vrienden Hospice Duurstede"

Het moment van de officiële en feestelijke opening is ook aangegrepen om de actie te starten om te komen tot 100 "Vrienden van Hospice Duurstede". Het is verheugend dat we kunnen melden dat na de opening zich reeds 20 nieuwe vrienden hebben aangemeld en dat er nu ruim 60 vrienden zijn.
Nieuwe vrienden kunnen zich aanmelden door op de link te klikken: Aanmelding als vriend.

Bezettingsgraad en gasten

Het derde kwartaal kenmerkt zich door een dalende bezettingsgraad. Was deze op 30 juni nog 70%, op 30 september was deze 56%.
Het verloop van de bezetting kunt u in de onderstaande grafiek aflezen. De bezettingsgraad over de maanden juli, augustus, september bedroeg respectievelijk 8 %, 35 % en 55 %. Er zijn 16 gasten geweest.

Op 14 september opende de Hospice haar nieuwe onderkomen aan de Karel de Grotestraat. De bezettingsgraad heeft door de toename van het aantal bedden van 2 naar 3 een geringe invloed op het verloop. Dit komt, omdat de voortschrijdende bezetting berekend wordt over het gehele jaar.

Vanaf de opening van de nieuwe locatie zijn de gastenverblijven grotendeels bezet geweest. Het is fijn om te ervaren dat we nu beter kunnen voldoen aan het aantal zorgvragen!

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing