header

April 2016

Ambulancedienst voor laatste wens

Op 21 augustus werd mijn vader als terminale gast opgevangen in Hospice Duurstede. Thuis was hij toch veel alleen en ging hard achteruit. De huisarts vond het raadzaam om te gaan kijken bij een hospice. Nu is de hospice vlak bij mijn huis; dus de keuze was snel gemaakt. Als enige dochter was het voor mij niet mogelijk om nog vaker op bezoek te gaan in Utrecht en hier kon ik dagelijks binnenlopen.

Mijn vader voelde zich snel thuis, was gesteld op de vrijwilligers en is nog één keer in zijn flat geweest om wat spulletjes op te halen en te kijken bij de buurtjes. Door alle aandacht en op gezette tijden eten en drinken, knapte hij op! Men vroeg zich af hoe ziek hij wel was. En toen er drie maanden verstreken waren, voelde hij zich nog capabel genoeg om een wandelingetje te maken. De ziekte echter ging wel verder en na ruim vier maanden ging zijn toestand achteruit. Vrijwilligers vroegen wat zijn laatste wens nog zou zijn?

"Nog 1 keer mijn dementerende zus uit Nieuwegein bezoeken".

Onmogelijk, dacht ik, omdat mijn tante volledig in paniek raakt in een auto en de autorit voor mijn vader te belastend zou zijn. Buurtzorg kwam met de optie om de "wens-ambulance" in te schakelen. Een organisatie uit Rotterdam waar 200 vrijwilligers werken, die dagelijks doodzieke mensen vervoeren naar hun laatste wens. Wij hadden een prachtige middag. Mooie route, 2 blije mensen die elkaar na een half jaar weer terugzagen en beiden een heel goede dag hadden! Familieleden waren erbij en zelfs de zus in Australië via skype. Terug in de hospice ging mijn vader anderhalve dag uitrusten op bed.

Daarna ging het snel, want 17 dagen later is mijn vader overleden. Wij als nabestaanden houden hier een heel mooie herinnering aan over! Daarom wil ik alle vrijwilligers van de hospice, de wens-ambulance en de medewerkers van Buurtzorg nogmaals via deze weg bedanken omdat mijn vader nog een heel goed half jaar heeft gehad in Wijk bij Duurstede!

Helma van de Ham

Herdenkingsdienst 7 maart 2016

Op 7 maart jongstleden vond de jaarlijkse herdenkingsdienst van de Hospice wederom plaats in het E&E. Er waren ongeveer 10 familieleden aanwezig van de overleden gasten in het afgelopen jaar. Hoewel de opkomst niet overweldigend was, was er wel veel warmte te voelen vanuit deze groep. Daarentegen waren er ruim 20 vrijwilligers aanwezig en dat is een derde van ons bestand, ook vanuit de thuiszorgorganisatie was onze vertrouwde nachtzuster Anne aanwezig.

Ik ervaar het als zeer bijzonder dat wij als vrijwilligers zo dichtbij mogen komen in de laatste levensfase van onze gasten. Dus is het ook voor ons als vrijwilligers een moment om een periode af te sluiten.

We streven ernaar om iedere bijeenkomst nog weer wat meer cachet te geven. Zo zijn Magda en ik vorige zomer naar de Egmondse abdij geweest waar de broeders in de kaarsenmakerij een kaars voor ons gemaakt hebben met het logo van de hospice erop. Tevens hebben we Karen Menken bereid gevonden de bijeenkomst met levende muziek op te luisteren met oa het nummer ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Zij werd begeleid door haar gitarist John Jacobs.

Voor volgend jaar staat bijvoorbeeld voor mij hoog op het verlanglijstje een meer sfeervolle plek om deze bijeenkomst te laten plaats vinden, dus mocht iemand ideeën hebben dan horen we dat graag.

We hebben weer een mooie bijeenkomst om op terug te kijken. En we willen iedereen bedanken die daaraan bijgedragen hebben.

Erna de Gier, mede namens Magda van Dijk en Peter Perdon.

postbus afbeelding

Cheque Rotary van 1400,- voor Hospice Duurstede

In januari mocht het bestuur van Hospice Duurstede een cheque in ontvangst nemen van de Roteryclub. De waarde van de cheque was 1400,- euro en werd in grote dank aanvaard door secretaris Ben Dik en bestuurslid Annelies Huffmeijer. Het was een gedeelte van de opbrengst van het golfevenement ‘Golf by Duurstede’ wat elk jaar in juni georganiseerd wordt door de Roteryclub .

Jaarverslag 2015

Zoals elk jaar is het jaarverslag weer gepubliceerd op onze website: www.hospiceduurstede.nl/anbi-instelling. Alle activiteiten van het afgelopen jaar betreffende de hospice, staan hierin beschreven.
Ook een financieel overzicht kunt u binnenkort op de site terugvinden. Het volledig financieel jaarverslag is op te vragen bij het secretariaat: secretariaat@hospiceduurstede.nl.

Bezettingsgraad eerste kwartaal 2016

Rond de jaarwisseling was de Hospice voor 100% bezet, hetgeen betekent dat er twee gasten werden verzorgd.  De minimale bezettingsgraad over de periode bedroeg 70%.

In de loop van het kwartaal zijn er 4 gasten in de Hospice gekomen die 137 dagen verzorgd zijn door de vrijwilligers.

De bezettingsgraad schommelt rond de 75%. De periode heeft nauwelijks leegstand gehad, hetgeen betekent dat er altijd wel een gast in de Hospice was. Op 56 dagen waren er twee gasten aanwezig.

De gemiddelde bezettingsgraad over januari bedroeg 95 %, februari 61%, en maart 61%.

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing