header

Oktober 2017

Hospice Duurstede verhuist naar Karel de Grotestraat

Hospice Duurstede gaat verhuizen naar de voormalige huisartsenpost aan de Karel de Grotestraat. Het bestuur tekende hiervoor een overeenkomst met de Willem van Abcoude Stichting. Deze stichting bood de hospice de helpende hand door het pand te kopen. Na een grondige verbouwing zal de hospice het pand van de stichting gaan huren.

De besturen van de Willem van Abcoude Stichting en van Stichting Hospice Duurstede zijn beide zeer enthousiast over dit prachtige project. Voorzitter Jaap Remme van de Hospice: “Toen wij in maart 2013 de Hospice in de Gansfortstraat openden, waren wij trots dat we konden voorzien in deze wens van de Wijkse samenleving. Nu zijn we trots dat we onze gasten en hun naasten een nog comfortabeler verblijf kunnen bieden. Bovendien is het voor onze vrijwilligers en de verpleging ook prettig dat er meer ruimte beschikbaar komt." In de nieuwe locatie komen drie en eventueel vier appartementen, nu zijn dat er twee.

Werven voor een nieuwe tuin
Naast de verbouwing zal ook de tuin een flinke opknapbeurt nodig hebben. Die valt buiten de overeenkomst. Daarom zal de hospice hier een wervingsactie voor gaan voeren. Ook nu al kunt u daar aan bij dragen, door een gift over te maken op rekeningnummer NL73RABO.011.1828.392 t.n.v. Hospice Duurstede onder vermelding van ‘Tuin’

Vrijwilligerscolumn

Nicole hebben we uitgekozen voor onze derde column.
Sinds twee jaar is Nicole vrijwilligster in onze hospice. Naast haar invulling van diensten werkt ze ook mee in de groep bereikbaarheid vrijwilligers. 

Het overlijden van haar vader -nu tien jaar geleden- noemde Nicole een pittige tijd. De twee weken ziekenverzorging in huis heeft Nicole als zeer bijzonder beleefd. Deze ervaring maakte van haar een ander mens. Haar secretaressewerkzaamheden gaven helaas weinig voldoening.
Toen Nicole werkloos werd, wilde ze ook iets anders. Ze heeft toen een cursus nabestaanden zorg gevolgd. De emotionele en praktische kant hierbij stonden centraal en boeiden haar enorm. Aangezien Nicole geen ondernemingskwaliteiten heeft, creëerde ze geen eigen bedrijf. Gewapend met deze zelfkennis heeft ze toch weer het vak van secretaresse enige tijd uitgeoefend. 

Tijdens deze periode heeft Nicole mantelzorg gedaan voor haar oma en later voor een tante. Dat er in Wijk intussen een hospice was gekomen, was Nicole wel ter ore gekomen. Maar toen ze een oproep voor vrijwilligers in de krant zag, gaf dat de doorslag en nam ze contact op.Vanaf dat moment is ze vrijwilligster geworden.

Ze ervaart de club vrijwilligers als een bijzondere club mensen: allemaal verschillend, maar met hetzelfde doel. De sfeer onderling is prima. De vier uursdiensten vliegen om. Na iedere dienst gaat ze naar huis met een voldaan gevoel. Mocht er tijdens zo'n dienst een bijzonder gesprek o.i.d. plaats hebben gevonden met een cliënt, familielid of medevrijwilliger, dan verzamelt ze deze bijzonderheden anoniem in een hospicedagboekje.
Nicole is lid van de herdenkingscommissie. Die organiseert in maart een herdenking voor de familie van de overleden gasten van het afgelopen jaar. Ze vindt het fijn om samen met anderen deze herdenkingen te organiseren.
Over de begeleiding en de opleiding is Nicole zeer te spreken. Met haar groep medecursisten komt zij regelmatig bij elkaar. Van die onderlinge gesprekken geniet ze enorm. 

Intussen heeft Nicole er een dienst bij gekregen: bereikbaarheidsdienst. Gemiddeld een keer per week is ze vierentwintig uur bereikbaar voor de hospice. Indien iemand tijdens haar dienst overlijdt, regelt Nicole allerhande zaken. Deze handelingen en gesprekken met familie van de overledene geven haar veel voldoening.
Kortom: dit vrijwilligerswerk voor de hospice doet ze met veel overtuiging en plezier. Daarnaast volgt ze een uitvaartverzorgingscursus. De kennis die ze opdoet, kan ze goed gebruiken.

Hoewel ze nog zoekend is naar werk, zullen deze vrijwilligerstaken in de hospice belangrijk voor haar blijven. Het is bijzonder om van nabij dit laatste stuk van iemands leven te mogen meemaken. 
Zo veel voldoening en energie uit dit "werk" te mogen halen zorgen er voor, dat ze dit nog lang hoopt te doen.

Loes en Jos

Gelden voetbalwedstrijd SVL 1 (Langbroek) tegen CDW 1 (WbD) voor Hospice!

Op zaterdag 16 september speelde SVL 1 uit Langbroek tegen CDW 1 uit Wijk bij Duurstede een voetbalbekerwedstrijd. Om 14.30 uur startte de ‘’classico” op het sportcomplex de ‘’Oranjehof’’ in Langbroek.
Het komt niet vaak voor dat beide ploegen tegen elkaar spelen, daar SVL een klasse hoger speelt. Daarom werd door beide clubs het initiatief genomen een goed doel te kiezen om de opbrengst van de entreegelden (€ 4,- per bezoeker) te doneren. Hierbij werd gedacht aan de Hospice. Een schitterend gebaar! De voorzitter van SVL kondigde dit aan vóór dat de wedstrijd losbarstte. Bij de ingang en aan de buitenzijde van de sportaccommodatie hingen banieren en stond een vaandel van de Hospice.

De ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd ondanks dat CDW een klasse lager speelt. In de 24e minuut viel het eerste doelpunt voor CDW uit een mooie voorzet. Het spel ging verder en wat later werd de gelijkmaker gescoord. Het duel werd wat feller en dat resulteerde dat even later 2-1 op het score voor SVL verscheen. Net voor rust maakte CDW weer gelijk door een fraaie kopbal. Een kopbal waar menig professional jaloers op zou zijn. De tweede helft heeft geen doelpunten meer opgeleverd, zodat de stand 2-2 bleef.

Al met al een geslaagde middag daar rond 16.30 uur in de kantine door beide voorzitters van SVL (Gerhard Roetert) en CDW (René Gompel) en in aanwezigheid van de burgemeester, een cheque aan voorzitter Jaap Remme van de Hospice kon worden overhandigd van € 1.570! Welk een fenomenaal bedrag.

De voorzitter gaf in zijn dankwoord aan dat de opbrengst besteed zal worden aan de inrichting van de tuin op de nieuwe lokatie welke begin 2018 in gebruik zal worden genomen.
In café  ‘’De Malle Molen’’ in Wijk bij Duurstede, kon door bezoekers gewed worden op de wedstrijd. Dat leverde een bedrag op € 150. Ook grote dank gaat uit naar dit initiatief. De opbrengst van € 1.570 is inclusief deze opbrengst.

Training nieuwe vrijwilligers start in november

In november start wederom bij voldoende deelname een training van nieuwe vrijwilligers. Conny en Ilse staan weer klaar om een groep van minimaal 6 personen voor te bereiden op hun werkzaamheden binnen de hospice.

postbus afbeelding

Uitje Vrijwilligers Hospice

Op 10 oktober worden alle vrijwilligers van Hospice Duurstede, zoals elk jaar,  weer eens in het zonnetje gezet. Deze gezellige avond vindt plaats in theater Calypso.

Het programma van de avond is door een groepje vrijwilligers zelf ingevuld. Het belooft een leuke avond te worden die in het teken staat van lekker eten en gezelligheid.

Oktoberactie: Wijk weer actief voor Hospice Duurstede

anwege de internationale dag van de palliatieve zorg (14 oktober), houden verschillende Wijkse clubs en horeca acties om geld in te zamelen voor Hospice Duurstede.

Voorzitter Jaap Remme noemt het hartverwarmend dat sportscholen, horeca en supermarkt bereid zijn om samen met hun leden en klanten een bijdrage te leveren aan de Hospice. "Ik blijf het zeggen, de hospice levert een belangrijke bijdrage aan onze locale samenleving. We zien het aantal gasten groeien, waarmee de noodzaak van de hospice wordt bevestigd." 
De komende weken worden verschillende acties gehouden. 

Zo bieden de  sportscholen Daily-Fit, Fit4all, INVORM en YouNomi hun leden vanaf 7 oktober tot 14 oktober een appel aan voor 1 euro per stuk. Jaap Remme: "kortom: doneer gezond en eet een appel!" Remme wijst ook naar Facebookpagina van Fitt4all. " Op 28 oktober houdt Fit4all een spinning marathon, waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan de Hospice." Op de Facebookpagina is informatie over het evenement te lezen.

Afgelopen zondag (1 oktober) vond de jaarlijkse Copa Tonto plaats bij CDW. De voetballers leverden flinke strijd, maar voetbalden ook voor de Hospice. De volledige opbrengst (600 euro!) wordt gedoneerd aan de Hospice! Dit toernooi werd georganiseerd door café de Mallemolen met dank aan vrijwilligster Wendy van Rooijen!

De jaarlijkse koffieactie van de Wijkse Horeca is vervangen door een vaste jaarlijkse bijdrage, waarbij de gemiddelde opbrengst van de voorgaande koffieacties als uitgangspunt dient. Ook de embalagepaal bij de Jumbo aan de Langbroekerweg zal de opbrengst schenken aan de Hospice.

Bezettingsgraad

Hieronder ziet u de bezettingsgraad van begin 2017 tot en met september.
De bezettingsgraad was hoog in aanvang maar daalde in de loop van de maand februari. Na de maanden januari en februari was er een toename en bleef de gemiddelde bezetting tussen de veertig en vijftig procent. Dit is echter lager dan in de voorgaande jaren. De Hospice is afhankelijk van het aantal gasten welke in de Hospice worden verzorgd en het aantal ligdagen. Over vermelde periode zijn er 17 gasten verzorgd en overleden. Een korte verblijftijd heeft een grote invloed op de bezettingsgraad.Ter illustratie kan opgemerkt worden dat 8 gasten een kortere verzorgingstijd gehad hebben dan 10 dagen.

 

 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing