header

Hospice wint vrijwilligersprijs 2014

Dit is Wijk 11-12-2014: Winnaar van de Vrijwilligersprijs 2014 is geworden, Stichting Hospice Duurstede. De motivatie van de jury luidt als volgt: Sinds de opening op 2 maart 2013 hebben 26 gasten hun laatste levensfase in de huiselijke sfeer van Hospice Duurstede kunnen doorbrengen. Het Hospice biedt de mensen die thuis niet kunnen sterven een waardige omgeving, waar zij in alle rust afscheid kunnen nemen van het leven en hun naasten. Dit doet Hospice Duurstede met ca. 60 vrijwilligers onder leiding van 2 onbetaalde coördinatoren. De vrijwilligers zijn opgeleid door zorgprofessionals, ze worden voortdurend bijgeschoold en werken nauw samen met lokale zorginstellingen. Hospice Duurstede is een uniek vrijwilligersinitiatief van betrokken Wijkenaren. Hospice Duurstede kreeg een cheque van duizend euro uit handen van wethouder Jan Burger.

De 2e en 3e prijs gingen naar de Zonnebloem afd. Cothen/Langbroek en naar de Vereniging Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede. Zij ontvingen ieder een cheque van 250 euro. 

Hospice verkoopt 300 wollen kerstballen

‘Hoe verzin je het?’, sprak een verbaasde vrouw met een paar kerstballen in haar handen bij de stand van Hospice Duurstede op de Kerstmarkt. Zij was direct overtuigd en kocht er twee. In totaal werden 300 wollen kerstballen verkocht, waardoor de penningmeester € 812,- kan bijschrijven.

De dame in kwestie had de wollen kerstballen nog niet eerder gezien. Toch is het fenomeen al weer een paar jaar in de mode. Dat wist het breiteam van Hospice Duurstede als geen ander. De afgelopen maanden tikten vele pennen talloze woldraden bij elkaar tot een kleurig ensemble van 300 ballen. De wol werd gratis ter beschikking gesteld door het Langbroekertje uit Langbroek. 

 

Kerstborrel

Zondag 21 december vond de jaarlijks terugkerende kerstborrel plaats voor alle vrijwilligers van Hospice Duurstede. Het was een geanimeerde middag, waarbij voorzitter Jaap Remme tevreden terugblikte op het afgelopen jaar. Onder het genot van een hapje en een drankje raakte iedereen met elkaar in gesprek en had de mogelijkheid om elkaar in een ontspannen sfeer nog beter te leren kennen.

Zoals gebruikelijk werden op deze middag de certificaten uitgereikt aan de nieuwe vrijwilligers. Deze keer waren het 6 mensen die de driedaagse training hadden afgerond en die zich voor de hospice willen gaan inzetten. Hopelijk gaan deze nieuwe vrijwilligers zich snel thuis voelen tussen de collega’s binnen de hospice. De bijeenkomst werd wederom druk bezocht en is zeker voor herhaling vatbaar. Rond half zes keerde iedereen voldaan met een kleine attentie weer huiswaarts.

Vrijwilliger Dries Kruithof

Ik ben Dries Kruithof, 63 jaar, gepensioneerd en sinds de start, in maart 2013, elke week 8 uur werkzaam in de Hospice van Wijk bij Duurstede.
Ik had geen diepzinnige overwegingen om dit werk te gaan doen, maar ik wist wel “dit is wat ik wil doen”, toen ik hoorde dat er vrijwilligers werden gezocht voor de Hospice, dat toen nog gebouwd werd.

Na een intake kreeg ik te horen dat ik goed bevonden was en in december 2012 heb ik drie dagen cursus gevolgd met zo’n twintig andere vrijwilligers, daarna was het wachten tot de Hospice klaar was en er een gast zou zijn. We hebben daarna nog verschillende ondersteunende cursussen en activiteiten gedaan, o.a. een til cursus en een cursus in het Revius met de gehele groep, die het samenwerken als onderwerp had.
Tot op de dag van vandaag kun je nog zien welke mensen met elkaar op de drie daagse cursus hebben gezeten, zij hebben een speciale band met elkaar gekregen.

Mijn eerste dienst was een nachtdienst en daar sta je dan samen met je maatje (je bent altijd met z’n tweeën), je weet nog niet goed wat je allemaal moet doen en je wilt het vooral niet verkeerd doen, gelukkig hadden we ruggespraak met buurtzorg Wijk bij Duurstede en bleken we het helemaal niet zo slecht te doen. Buurtzorg Wijk bij Duurstede en ook andere professionele zorgverleners zijn voor ons heel belangrijk, als de situatie daar om vraagt kunnen we dus altijd bellen en dan staan ze er dag en nacht.

Ik heb van te voren nooit nagedacht over wat er allemaal zou kunnen ontstaan tussen de gast en de vrijwilliger, ik ben altijd op afstand gestart en vaak werd het uiteindelijk dichtbij, het is wonderlijk dat je zoiets mag meemaken met iemand die je twee maanden daarvoor nog helemaal niet kende.

Ik doe zelf niets buiten de Hospice, het begint voor mij met het kennismaken met een nieuwe gast en het eindigt met het uitdragen uit de Hospice, ik ga dus niet naar crematies, begrafenissen en andere samenkomsten. We houden ieder jaar een bijeenkomst voor de vrijwilligers, buurtzorg en de nabestaanden van de gasten uit het afgelopen jaar, daar ben ik wel naartoe gegaan.

Het is het mooiste als de gast eerst nog een “goede” periode heeft, zodat hij of zij kennis kan maken met de nieuwe omgeving en daarvan kan genieten.
Vaak zijn de gasten naar mijn beleving veel te bescheiden, het is net of zij bang zijn lastig gevonden te worden, ze moeten gewoon alles kunnen vragen en doen waar ze zin in hebben

Tijdens de cursus hebben we vragen mogen stellen aan een vrijwilliger van de Hospice in Utrecht, hij werkte daar al tien jaar “het wordt nooit routine en je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurt” en dat hebben we in Wijk ook ervaren.

Dit jaar zijn we gestart met intervisie, waar de vrijwilligers, opgedeeld in groepen van ongeveer zeven, in een veilige omgeving alles van zich af kunnen praten.

En ja, er wordt ook regelmatig gelachen ook door de gasten!

Iedereen met een internet verbinding kan op elk gewenst moment bij het rooster, waar je jezelf kunt inplannen voor een van de vijf diensten, die elke dag gelopen worden. Natuurlijk zijn er wel wat spelregels.

We kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken!!

Lees meer

Til en Dien collecteren voor Hospice Duurstede

Het Wijkse cabaretduo Til en Dien heeft een succesvolle collecte gehouden voor Hospice Duurstede. De totale opbrengst is ongeveer 1850 euro! Van elk kaartje van de vijf uitverkochte voorstellingen ging 2.50 euro direct naar de Hospice. Voorzitter Jaap Remme is er beduusd van. "Ik vind het geweldig dat Hospice Duurstede ook in het culturele leven van Wijk op aandacht kan rekenen." 

Voor Til en Dien overigens de normaalste zaak. De hospice was een rode draad in hun programma.  De beide dames kwamen met de collectebus de zaal in en kondigden de gasten in hun programma aan als mensen die "ook voor de Hospice" een liedje wilden zingen. Het publiek kreeg ook nog een uitleg over de betekenis van de hospice. Dien: "Daar kun je op gemak doodgaan", kortom "doodgemakkelijk",concludeerde Til.

Langbroekers halen 4000 euro op voor Hospice Duurstede

Hun doel was de Noordkaap en  ze keerden terug in de sneeuw op landgoed Den Alerdinck in Laag Zutham. Marius Albracht en Louis van Vliet uit Langbroek reden in een week zo'n 8000 km heen en weer tussen Langbroek en de Noordkaap. Ze namen deel aan Mystery Roads 2015. Een ralley, met als doel de werving van fondsen voor goede doelen.  Het hoofddoel van Mystery Roads was geld in te zamelen voor de ziekte ALS. Marius en Louis kozen daarnaast voor een eigen goed doel: Hospice Duurstede. En het resultaat mag er zijn.

 

Penningmeester Cor van Echtelt kan maar liefst 4000 euro bijschrijven op de rekening van de hospice. "Een geweldig bedrag, waar we namens onze gasten en vrijwilligers dankbaar voor zijn!", aldus de tevreden penningmeester.

Op hun weblog schrijven Louis en Marius dat ze een geweldige tocht hebben gehad. "Een week die ons als deelnemers stil deed staan bij de ziekte ALS. 
Niet alleen omdat dit het sponsordoel is van de organisatie, maar vooral omdat er 2 ALS patiënten meereden samen met hun begeleiders. Vreselijk als je beseft dat dit niets met leeftijd of levenswijze te maken heeft, puur een kwestie van pech. Dit deed een ieder beseffen dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. En hoe tijdelijk het leven is. In de gesprekken bleek ook hoe belangrijk het is dat er plekken zijn waar mensen in een huiselijke sfeer een laatste levensfase kunnen doorbrengen.

 

"Voor ons als Team Fortune werd nog duidelijker hoe belangrijk ons sponsordoel Hospice Duurstede is", aldus de ralleyrijders. 

Bezettingsgraad tot en met december 2014

In deze Nieuwsbrief blikken we terug op het eerste volle jaar na de opening in maart 2013. In het laatste kwartaal van 2014 heeft de Hospice vier nieuwe gasten kunnen verzorgen. De bezettingsgraad bleef onverminderd hoog.

De bezettingsgraad over het hele jaar bedroeg 73%. In 2014 zijn 17 gasten in de Hospice overleden. Het aantal ligdagen bedroeg 535.

In onderstaande grafiek is het verloop van de bezettingsgraad weergegeven.

                       

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing