header

December 2016

Kerstmarkt

In het weekend van 10 en 11 december wordt in Wijk de traditionele Kerstmarkt gehouden. Ook traditioneel is inmiddels de aanwezigheid van Hospice Duurstede op de markt. We staan dit jaar met onze stand voor de Grote Kerk, samen met een aantal andere goede doelen organisaties. We verkopen weer verrassend leuke producten, waarbij dit jaar het merendeel van de producten ter beschikking is gesteld door het voormalig tuincentrum Van Willigenburg!
Bij de stand kan ook een kaart worden gekocht om een kerstwens op te schrijven en daarna in de grote kerstboom op de markt te hangen.

Spoor familie, vrienden, buren en kennissen aan om in elk geval even onze stand te bezoeken!

postbus afbeelding

Vrijwilligers weer getraind

In november zijn weer negen vrijwilligers getraind door Ilse en Conny in het trainings- en vergadercentrum 'De Zonnewijzer' aan de Prins Hendrikweg. Deze keer waren er maar liefst vier nieuwe vrijwilligers die zich hadden opgegeven naar aanleiding van de oproep in de media. Daarnaast trainden Ilse en Conny ook vijf vrijwilligers die al een tijdje meelopen. Mooi dat we als Hospice Duurstede de continuïteit kunnen waarborgen!

Kerstborrel

Op zaterdagmiddag 17 december houden we voor alle betrokkenen bij onze Hospice een gezellige kerstborrel in Restaurant De Gouden Leeuw. We hopen op een grote opkomst, zodat we al onze ervaringen in Kerstsfeer kunnen delen. Tijdens deze bijeenkomst worden ook alle certificaten uitgedeeld aan de nieuwe vrijwilligers die de training gevolgd hebben.

Koffieactie voor Hospice Duurstede levert € 750,- op

Evenals vorig jaar heeft een groot aantal Wijkse horecagelegenheden in de week van de Palliatieve Zorg een deel van hun koffie-inkomsten geschonken aan Hospice Duurstede. "Dit leverde het mooie bedrag van 750 euro op ” , zegt voorzitter Jaap Remme van de hospice. "Daar zijn we hen zeer erkentelijk voor". Met plezier noemt voorzitter Jaap Remme de gulle schenkers. "En ook met trots, want dit is Wijk zoals het is. Betrokken burgers en betrokken ondernemers”. Dus dank: eetcafe Het Pakhuis, hotel-restaurant De Gouden Leeuw, eetcafé De Veldpoort, ijssalon Verheggen, Hotel Bistro Florian, Café Restaurant De Engel, Eetcafé Dorestad, Café Ome Ko, Café De Malle molen, Restaurant Het Klooster, Restaurant Naast de Poort, Café ’t Hoff, Tapasbar Pepe, Graanschuur Lunchcafé, Cafetaria Tiggie.


Anonieme schenker trakteert vrijwilligers op een lunch

5 december is de tijd voor verrassingen, maar dit jaar was het op 5 november dat de vrijwilligers getrakteerd werden op een super verrassing. Een onbekende, die dat ook graag wil blijven, trakteerde op een tappas lunch in restaurant Rodaen in Bunnik. Klik hier voor een verslag van deze bijzondere lunchafspraak.

Goede opkomst voorstelling Stella Braam

In de week van de Palliatieve Zorg heeft Stella Braam op 12 oktober in Tom van Ginkels Calypso haar theatrale presentatie ' reis door de wereld van dementie'  gehouden. Deze voorstelling over dementie was goed bezocht en na afloop was er nog volop de gelegenheid om na te praten.

postbus afbeelding

Vrijwilligerscolumn

 

Loes van Ditmarsch en ik, Jos Arends, vinden het leuk om een vrijwilligerscolumn te schrijven voor de nieuwsbrief. Hiervoor gaan we in gesprek met collega-vrijwilligers die we een aantal vragen stellen. We vinden het leuk en belangrijk te weten welke drijfveren we met elkaar hebben. Daarnaast is het ook een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Iemand moet de spits afbijten, en het muntje 'viel'  op mij. In de volgende editie zal zal Loes de pen oppakken. Daarna gaan we door met andere vrijwilligers.

Hospice Duurstede leerde ik kennen toen ik mijn overbuurman bezocht. Hij was een van de eerste gasten. Tijdens dat bezoek kwam ik een kennis tegen, die er als vrijwilliger werkte. "Is dat niks voor jou Jos", vroeg hij mij. De vraag triggerde mij. Ik herinnerde mij een bezoek aan een hospice, lang geleden. Moest daarbij vooral denken aan de vriendelijke en begripvolle vrijwilligers en de rust die er heerste. Ook las ik de nodige informatie over het fenomeen hospice. Daarna stelde ik mezelf de vraag of ik dat werk aan zou kunnen. Een gesprek met  coördinator Maureen trok me over de streep. Nu, drie jaar later, vind ik het een voorrecht om gasten en hun dierbaren te mogen bijstaan in die moeilijke fase van afscheid nemen van het leven. Wat mij ook gestimuleerd heeft is de professionele organisatie, waarbij scholing een belangrijk onderdeel is. Dat verrijkt je als vrijwilliger en ik vind het bovendien boeiend. Ik ervaar dat ik serieus genomen wordt. Zo kun je deelnemen aan intervisie. Dan bespreek je met collega's in een kleine groep vraagstukken uit de hospice. De omgeving is veilig, dus je kunt je heel goed kwetsbaar opstellen. Die openheid is er. Daar leer ik veel van. Willem van Erp die de intervisie begeleidt, is hierin een belangrijke factor. Hij doet het professioneel en ontspannen. 

Ik draai diensten van vier uur. Geen dienst is hetzelfde. De ene keer heb je veel te doen, een andere keer juist minder. Gelukkig ben je altijd met een andere vrijwilliger, zodat je er niet alleen voor staat. Wat ik prettig en belangrijk vind, is dat we altijd kunnen terugvallen op een achterwacht of de dienstverlenende zorg. Dat draagt ook bij aan een veilig werkklimaat. En voor de gasten is dat ook belangrijk, omdat wij als vrijwilliger niet altijd alle antwoorden hebben. Het tekent ook onze professionele aanpak als organisatie. Een organisatie die bovendien zorgt voor vertier met een jaarlijks uitje, georganiseerd door vrijwilligers op kosten van de Hospice.

 Samengevat ervaar ik mijn werk als vrijwilliger als een inspirerend deel van mijn leven.

 Jos Arends.

postbus afbeelding

Jaarlijkse uitje Vrijwilligers Hospice Duurstede

De 63 vrijwilligers van Hospice Duurstede staan altijd klaar voor gasten die in hun laatste levenfase zijn gekomen. Hun werk is mentaal zwaar, maar zeer dankbaar. Hun inzet wordt jaarlijk bedankt met een uitje, waar zij met een lach en traan hun verhalen kunnen delen. Hun uitje begon in de Open Hof waar medewerkers belangeloos koffie en cake serveerden. Daarna volgde een door de VVV aangeboden rondleiding, die maar liefst drie gidsen inzette. Na alle inspanningen was het goed 'rusten' tijdens de running-dinner langs de restaurants Dorestad, de Veltpoort en De Engel. 

Lees meer

Bezettingsgraad tot en met september 2016

Hieronder volgt weer in het kort hoe de Hospice het heeft gedaan met de verzorging en de daaruit voortvloeiende bezetting. In onderstaande grafiek is de voortschrijdende bezettingsgraad over de eerste 9 maanden van 2016 te zien. In het derde kwartaal bleef de bezettingsgraad nagenoeg gelijk en schommelde rond de 65%. De gemiddelde bezettingsgraad over het hele jaar heeft eveneens deze waarde.

Tot en met 30 september zijn er 16 gasten in de Hospice verzorgd. Het aantal verzorgingsdagen over de genoemde periode bedraagt 366.

 

In onderstaande staafdiagram is de bezettingsgraad per maand weergegeven. Zoals in de vorige Nieuwsbrief is geschreven was de bezettingsgraad in juni laag (15%). Juli was daarentegen weer erg hoog en was de Hospice vrijwel elke dag volledig bezet.


 

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk hier de online versie Uitschrijven voor de mailing